Kickstart din sommertræning

Foto af Nigel Msipa CC0 1.0

Når vi ser en fodboldkamp, så er vi vant til at se spillerne drible rundt på banen og komme ind og ud af in-fights hele tiden. De skal give sig fuldt ud i de 90 minutter, en kamp varer, og det kræver enorme mængder kræfter og evner. De skal kunne sætte hurtigt i løb og holde kadencen over længere tid; de skal kunne vende på en femøre og det kræver meget af både muskler, led og kernemuskulaturen. Derfor kræver det enormt meget af træningen at kunne begå sig i længere tid på topniveau.

Selve præstationen i kampsituationer er nemlig kun toppen af isbjerget. Disse præstationer af resultatet af mange timers træning i træningscenteret, i svømmehallen, på cyklen, og selvfølgelig på fodboldbanen. En intensiv og velunderbygget træningsplan kombineret med en sund og varieret kost, rigeligt med væske og tilstrækkeligt med hvile er nøglestenene i den trappe, der fører til toppen.

Hvis du også gerne vil optimere din egen træning med henblik på at blive en bedre, hurtigere og stærkere spiller eller måske bare holde formen ved lige, så skal du læse med her.

Optimer din træning

Træning er en stor del af enhver sport. Som fodboldspiller bliver du selvfølgelig nødt til at være i topform, men det er faktisk ikke kun aktive spillere, der har brug for at være i god form. Når du er i god, fysisk form, er det lettere at fokusere og holde koncentrationen i længere perioder ad gangen.

Det er også derfor, du ser spillere fra sportsgrene, der måske er mere stillesiddende, træne for at vedligeholde et sundt fitnessniveau. For eksempel så dyrker den professionelle poker- og skakspiller Jennifer Shahade yoga for at holde sig i form og holde hjernen og koncentrationen skarp og hvis du spørger en hvilken som helst esportsspiller, så vil de sige, at en god fysisk form er alfa og omega for deres evne til at præstere.

For at optimere din træning, er der tre elementer, du skal tænke på: fart, smidighed og udholdenhed. Her får du derfor nogle øvelser, både styrker disse tre elementer og gør dig stærkere i processen.

Styrk din kernemuskulatur og øg din fart

Foto af Pavigym Prama CC0 1.0

En stærk core er en vigtig del af din overordnede styrke. Når din kernemuskulatur er stærk og stabil, så bliver hele dit spil bedre. Du får lettere ved at sætte hurtigt fra og holde hastigheden, når du er i løb, og din generelle hastighed bliver højere. Når din grundform er i orden, bliver det lettere at holde formen og træningen ved lige udenfor sæsonen.

For at træne din kernemuskulatur kan du overveje at inkorporere de såkaldte battle ropes i din træning. Battle ropes er tunge reb, som er lavet til funktionel træning. De fastgøres og så kan du ellers bare komme i gang med at svinge rebene. De er tunge og giver en fantastisk core workout. Hvis du ikke lige har adgang til nogle i dit lokale træningscenter, så er de faktisk ikke galt dyre, og værd at investere i, hvis du vil have en god full body workout.

Af andre gode øvelser, der øger din generelle styrke og især styrker din kernemuskulatur kan nævnes det såkaldte slædetræk. Her skal du bruge et lidt mere avanceret stykke træningsudstyr, men det er alligevel noget, som mange træningscentre har. Slædetrækket giver en masse modstand og træner derfor både hele din krop, din udholdenhedsevne og din evne til at sætte eksplosivt fra.

Faktisk så er eksplosivitet i afsæt (altså når du starter med at løbe) noget, som helt klart også er værd at træne. For at træne dit afsæt og generelt blive hurtigere til at løbe kan du træne de såkaldte pistol squats. De bliver ofte også kaldet single-leg squats fordi de netop bliver udført på ét ben. De træner især dine lår- og lægmuskler og din evne til at skubbe fra med ét ben og dermed sætte hurtigt i løb.

Stræk og ud dyrk din smidighed

Vigtigheden af smidighed kan ikke overvurderes. En smidig krop er en stærk krop og jo mere smidig, du er, jo mindre er sandsynligheden for skader. Derfor er det vigtigt at strække ud efter træning og se om du kan inkorporere elementer som yoga og pilates i din daglige træning. Dine muskler, led og hele din krop vil takke dig for at holde den smidig.

Så er det bare at komme i gang med sommertræningen!